Edorta Lamo, ARREA! jatetxeko sukaldaria, Añanako Gatz Haraneko enbaxadore izendatu dute - prentsa
Edorta Lamo, ARREA! jatetxeko sukaldaria, Añanako Gatz Haraneko enbaxadore izendatu dute
Arabako diputatu nagusi eta Añanako Gatz Harana Fundazioko presidente Ramiro Gonzálezek Añanako Gatz Haraneko enbaxadore gisa aitortzen duen aitorpena eman dio Lamori
2023ko gatz-uztaren kanpaina irailean amaitu da. Eskuz ekoitzi dira 22 tona gatz-lorezko ezkata eta beste 150 tona iturburuko gatz

Gesaltza Añana, 2023ko irailaren 25a. Edorta Lamo sukaldari arabarrak itxi du gaur goizean 2023ko Sal de Añanako uzta. Arabako ahaldun nagusi eta Añanako Gatz Harana Fundazioko presidente Ramiro Gonzálezek Añanako Gatz Haraneko enbaxadore izateko aitorpena eman dio.
Edortaren hitzetan, "niretzat pribilegioa da munduko gatzaga aktibo zaharrenak dituen lurreko kide izatea, eta are gehiago, sukaldari gisa benetako gatz horrek bakarrik ematen duen txispa gastronomiko hori eman badezaket. Eta "txispa" horretan kultura, historia eta forma duen herria kabitzen badira, pribilegioa ohore bihurtzen da”.
Kanpezuko (Araba) Edorta Lamok sukaldaritza ikasi zuen Oñatiko Goi Mailako Ostalaritza Eskolan, eta New York, Gasteiz eta Granadako sukalde desberdinetatik igaro ondoren, 2006an ireki zuen Donostian, bere arreba Amaia Garcia de Albizurekin batera, "A fuego negro", bere ibilbide osoan ospe handia izan duen eta 2020an ateak itxi zituen Donostiako pintxoaren kulturaren bertsio berria.
2018ko abenduan ARREA! jatetxea ireki zuen bere jaioterrian. Arabako Mendialdearen bihotzean garatzen den gastronomia-kontzeptu berri honek Edorta Lamo bere sustrai gordin, gogor eta basatienetara itzultzea dakar. Bertako eta bertako berezko estiloko gastronomia praktikatzeko erreferentziatzat hartzen dituen sustraiak, tokiko nortasuna, kultura eta ohiturak aipatzen dituena. Beraz, tokiko apustu gastronomiko bat da, beste eragile, ekoizle, artisau eta biztanle batzuekin batera kultura propioa, herrikoa, mendikoa eta oraindik birjina den mugakoa bultzatu nahi duena, ezagutarazteko eta kontsumitzeko iturri erakargarri gisa.
Lau urte hauetan arrakasta eta errekonozimendu ugari lortu ditu. Aipatzekoak dira, besteak beste, Segundo Sol Repsol a ARREA!; Euskadiko Zaharberritzaile Onenaren Saria; Tapas aldizkari gastronomikoaren Urrezko T Saria; Michelin Lehen Izarra: Europako sukaldaritzaren aintzatespen handiena Michelin Gida ospetsuak eman zuen, Izar Gorria eta, gainera, Izar Berdea, zeinaren bidez iraunkortasuna eta ekonomia zirkularra bereizten baitira sukaldaritzan; eta ARREA! saritzen duen Macarfi Gidaren TOP10 Saria, Etxebarri eta Elkanorekin batera Euskadiko jatetxe onenak izateagatik.
Edorta Lamok Añanako gatzarekin duen harremana ez da berria. 2022an, MasterChef Celebrity programak aukeratutako sukaldaria izan zen Gatz Haraneko parte-hartzaileek prestatu behar izan zuten menua diseinatzeko eta milaka lagunek etxean gozatzeko aukera izan zezaten.
Bestalde, Arabako ahaldun nagusi eta Añanako Gatz Harana Fundazioko presidenteak eskerrak eman zizkion Arabako landa-eremuaren alde egindako apustu "ausartagatik", "Arabako Mendialdean abentura gastronomiko eta enpresarial bat hasteagatik, ekimen hori oso egokia zela erakutsi baitu, Michelin izar bat eta gizarte osoaren aintzatespena lortuz". Ramiro Gonzálezek, halaber, hainbat esparrutan Añanako Gatz Haranaren etorkizuna lortzeko Edorta Lamo bezalako profesionalek egiten duten lana azpimarratu zuen. "Zorionez, sukaldaritzako profesional handiak izateaz gain, milaka urteko historia duen altxorra dugu, izen handiko sukaldari guzti hauek aretoz betetzen dituen fabrika amaigabea, Araba bisitatzen duten pertsonentzat erakargarri bihurtu dena".
Edorta, beraz, nazioartean garrantzia duten sukaldari handien zerrendan dago, besteak beste, Andoni Luis Aduriz, Eneko Atxa, Martín Berasategui, Patxi Eceiza, José Carlos Fuentes, Dani García, Diego Guerrero, Iñaki Murua, Carolina Sánchez, Francis Paniego, Juan Roca, Pedro Subijana, Oscar Belasco eta Joana Artieda.
Bestalde, Añanako Gatz Harana Fundazioko zuzendari-gerenteak, Pablo de Oraák, adierazi du aurten 22 tona gatz-lore eta beste 150 tona iturburuko gatz ekoitzi direla. Ekoizpen hau nazioko eta nazioarteko merkatuetako eskaria kontuan hartuta bildu da, eta batez ere uztailean eta abuztuan izan ditugun eguzki eta haize baldintza onuragarriei esker eta, jakina, Añanako gatz-saltzaileen eta gatz-fabriken lanari esker.