Ramiro Gonzalez: “Bide berriak ireki ditugu Queretaroren talentua Arabako sektore estrategikoak diren automobilgintzan eta aeronautikan txertatzeko” - prentsa
Ramiro Gonzalez: “Bide berriak ireki ditugu Queretaroren talentua Arabako sektore estrategikoak diren automobilgintzan eta aeronautikan txertatzeko”
Diputatu nagusiak hainbat lan-saio egin ditu Lurraldera langile kualifikatuak erakartzeari buruz eta unibertsitatearen eta Arabako enpresen arteko balizko lankidetza-formulei buruz
Foru Aldundiak EDA Drinks & Wine Campus aurkeztu dio sommeliegiko eta gastronomiako graduatu eta egungo ikasle talde handi bati, eta baita erakutsi ere Errioxako ardoen aukeraketa bat

Gasteiz, 2025eko urtarrilaren 16a. Arabako Foru Aldundiak Mexikora egindako espedizioa atzo Mondragon Unibertsitateak Querétaron duen campusera iritsi zen. Bertan, diputatu nagusia buru izan zen hainbat lan-saiotan, eta sentsazio handiak utzi ditu foru-taldean: “Bide berriak ireki ditugu Queretaroren talentua Arabako sektore estrategikoetan sartzeko, hala nola automobilgintzan eta aeronautikan”.
Ramiro Gonzalezek aukera izan du Mexikoko MUren prestakuntza-eskaintza ezagutzeko, baita
MUx-en Euskadira talentua erakartzeko eta trukatzeko programak, edota eskari eta eskaintza handiena duten prestakuntza-arloak.
Baina lan-saio nagusia talentua erakartzeari buruzkoa izan da. Bertan, diputatu nagusia eta Ekonomiaren Garapen eta Jasangarritasun diputatua den Saray Zarate unibertsitatearekin, Querétaroren inguruko hainbat enpresa arabarrekin eta eragile ekonomikoekin solasean aritu dira talentua erakartzeko premiei buruz eta Mexikon prestatutako langileekin Araban plantillak indartzeko aukerei buruz. Jardunaldiak balio izan du dagoeneko lantzen ari diren talentua erakartzeko proiektuen xehetasunak ezagutzeko (MLAKOOP programa, CONFEBASK-SEA pilotua, etab.) eta atzerriko talentua sartzeko orduan enpresek aurkitzen dituzten balizko oztopoak identifikatzeko.
EDA mundura aurkeztu da
Mexikoko Mondragon Unibertsitatean ere jendetsua izan da Arabako Foru Aldundiaren, Basque Culinary Centerren (BCC) eta Sommelierian eta Gastronomian graduatutako ikasleren eta lagunen arteko topaketan.
Aurreko egunean ardoaren munduko 30 hedabide espezializatu eta influencer baino gehiagoren aurrean Arabako Errioxa eta haren mahastizaintza- eta ardogintza-potentzial guztia aurkezteko balio izan bazuen ere, atzo EDA Drinks & Wine Campus izan zen benetako protagonista. Ramiro Gonzalezek, oraingoan Noemí Aguirre Nekazaritza diputatuak eta Elisa Ucar campuseko zuzendariak lagunduta, Arabarako proiektu estrategiko honen aurkezpen zabala egin zuten.
Bertaratutakoek edarien eta ardoaren sektoreko ekosistema aitzindari eta berritzaile horretara hurbiltzeko aukera izan zuten, lau zutabeetan oinarritzen den bere bikaintasuna ezagutuz: unibertsitateko prestakuntza, ikerketa, berrikuntza eta ekintzailetza. Balio-kate osoa hartzen duen proiektua da, edari guztien zeharkako ikuspegiarekin, diziplinartekoa eta irekia. Gasteizen eta Arabako Errioxan izango dituen egoitzetatik ardoaren eta edarien sektorea eraldatzen lagunduko du, eta erreferente bihurtuko da.
Mexikoko merkatua helburu garrantzitsua da BCCrentzat eta, ondorioz, baita EDArentzat ere. Izan ere, bertako ikasle asko trebatu dira Euskal Herriko kanpusean. Ikastetxe berriaren nazioarteko bokazioa dela eta, oso garrantzitsua da proiektua munduko txoko guztietatik ezagutaraztea, EDAko ikasle potentzialek informazio guztia eskura izan dezaten.
“Basque Culinary Centerrek atzerritar jatorriko ikasleen % 40 ditu, eta espero izatekoa da EDAk antzeko formula izatea. Proiektuaren nazioartekotze hori, aldi berean, Araba eta Arabako Errioxa nazioartekotzea da; beraz, oso garrantzitsua da etorkizuneko proiektuan parte har dezaketen pertsonei azaltzea non kokatuko den eta bertan zer aurkituko duten. Azken batean, Araba munduari aurkeztu behar diogu”, azaldu du diputatu nagusiak.