Arabako Errioxan, mahastizaintza eta ardogintzan murgiltzeko esperientzia batean gastronomiako talentu gazteak bildu dira - arabapress
Arabako Errioxan, mahastizaintza eta ardogintzan murgiltzeko esperientzia batean gastronomiako talentu gazteak bildu dira
Arabako Foru Aldundiak bultzatutako eta Basque Culinary Centerrek diseinatu eta koordinatutako Learning Journey-aren edizio berri bat egin da eskualdean, mahastizaintzako eta ardogintzako eskualde enblematiko honen balioetara, paisaietara eta ardoetara hurbiltzeko helburuarekin.


Vitoria-Gasteiz, 2025eko uztailaren 2a. Arabako Errioxa eskualdean Basque Culinary Centerrek diseinatu eta koordinatutako Learning Journey-aren edizio berri bat egin da, Arabako Foru Aldundiarekin lankidetzan, mahastizaintzako eta ardogintzako eskualde enblematiko honetako balio, paisaia eta ardoetara lider gastronomikoen belaunaldi berri bat hurbiltzeko helburuarekin.
Ekimenak sektore gastronomikoko 14 profesional gazte bildu ditu, Basque Culinary Centerreko prestakuntza-programen eta sare profesionalen artean aukeratuak, hala nola "Gastronomiako 100 talentu gazte" proiektua.
Egun eta erdiz, parte-hartzaileek lurraldeko upategi garrantzitsu eta iraunkorrenetako batzuk zeharkatu dituzte, tradizioa, berrikuntza eta ingurunearekiko konpromisoa uztartzen dituzten proiektuak bertatik bertara ezagutuz. Ibilaldiaren barruan, Artuke, Gil Berzal, Maisulan eta Ostatu upategi ekologiko eta biodinamikoak bisitatu ziren, eta bertaratuek zuzenean hitz egin ahal izan zuten arduradunekin eta ingurumena errespetatzen zuten praktikak ezagutu zituzten, baita etorkizunerako ikuspegia zuten elaborazio-ereduak ere.
Jardunaldiari amaiera emateko, esperientzia-afari bat egin zen Bastidan, talentu gastronomiko gazteak inguruko ekoizle gazte batzuekin eta Telmo Rodriguez mahastizain ezaguna bertan zela.
Noemí Aguirre Nekazaritzako foru diputatuaren arabera, "horrelako ekintzek lotura iraunkorrak sortzen dituzte eskualdearen eta biharko preskriptoreen artean, lankidetzarako aukera berriak sustatuz eta mahastizaintza eta ardogintza eredu jasangarri bat ikusaraziz, lurraldean errotua eta etorkizuneko erronkekin lerrokatua".
Bestalde, Basque Culinary Centerretik nabarmendu dute garrantzitsua dela profesional gazteei esperientzia eraldatzaileak eskaintzea: "Esperientzia horri esker, profesional gazteek Arabako Errioxa ezagutu ahal izan dute, ez bakarrik ardogintza-ekoizpenerako leku gisa, baizik eta ekosistema bizi gisa, non iraunkortasuna, kalitatea eta berrikuntza lantzen diren", adierazi dute.
Learning Journey honek indartu egiten du Arabako Foru Aldundiak Arabako Errioxa munduko erreferentziazko lurralde gisa bultzatzeko egin duen apustu estrategikoa, preskriptoreen belaunaldi berriak Arabako mahastizaintza eta ardogintza sektorearen identitatearekin eta balioekin lotuz.
Gainera, bat egiten du Arabako Foru Aldundiak, Eusko Jaurlaritzak eta Basque Culinary Centerrek EDA Drinks & Wine Campusen alde egingo duten apustuarekin, lurraldeko ardoari eta edariei lotutako etorkizuneko ezagutza-, berrikuntza- eta ekintzailetza-ekosistema artikulatuko duen proiektuarekin.